Search

Kunskapsbank

I kunskapsbanken går vi på djupet inom ämnen som rör dig som arbetar i offentliga sektorn i någon av Sveriges kommuner och regioner. 

Har du fler förslag på ämnen du tycker vi borde skriva om eller skulle du själv vilja skriva om något hos oss som gästbloggare? Vi tar gärna emot tips på information och goda exempel på kommuner och regioner som gjort det där lilla extra. Hör av dig!

Offentlig upphandling

Offentlig upphandling

Offentlig upphandling är en process när en myndighet eller offentlig aktör köper varor eller tjänster. Offentlig upphandling är en lagreglerad inköpsprocess som ska se till att fler konkurrenter får möjlighet att lägga anbud.

Läs vidare »
kommunlagen

Vilka lagar styr en kommun?

Sverige har 290 kommuner, deras uppgift är att ansvara för samhällsservicen som finns där vi bor. Några viktiga uppgifter är förskola, skola, äldreomsorg och socialtjänst.

Läs vidare »
socialtjänst

LSS

För en del personer med funktionsnedsättning är LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, en viktig del av vardagen. Denna lag gäller för personer med omfattande funktionsnedsättningar.

Läs vidare »
Riskbedöma

Arbetsmiljö

Arbetsmiljö är allt som rör din arbetsplats från ljus, ljud, arbetsuppgifter, arbetsbelastning och kollegor. Detta berör alla på en arbetsplats och det är viktigt att veta hur du kan påverka och bidra till en ökad trivsel för dig och dina kollegor.

Läs vidare »

Vad är entreprenadjuridik?

Entreprenadjuridik kallas även entreprenadrätt och reglerar frågor som rör entreprenader. Lagstiftningen gäller alla parter, det vill säga uppdragstagare, beställare och förhållandet mellan entreprenör och underentreprenör.

Läs vidare »

Personlig assistans

Om du har en funktionsnedsättning kan du ha rätt till insatsen personlig assistans. Det är ett personligt utformat stöd som utgår från din bostad och hjälper dig att klara ditt dagliga liv. En sådan insats innebär både omvårdnad och stöd. Exempelvis kan du får hjälp med studier, personlig hygien, måltider, kommunikation och fritidsaktiviteter.

Läs vidare »
Piku Utbildningar genomför utbildning på plats

Vad är hot och våld i offentlig sektor?

Med hot och våld avses brottsliga handlingar mot en person. Exempel kan vara misshandel, våld och hot mot anställd eller politiker, olaga hot, skadegörelse, ofredande, förtal, mordbrand, så kallat oredligt förfarande eller bedrägeri

Läs vidare »
Piku Utbildningar - nya tankar i rörelse!

Vad är psykisk hälsa?

En god psykisk hälsa hjälper oss att klara av livets olika utmaningar. Även samhället i stort tjänar på att människor mår psykiskt bra, med bl.a mindre kostnader för sjukskrivningar, arbetslöshet och olika bidrag.

Läs vidare »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val. 

Rabatt på Politikerpaketet!

Du får 20% rabatt på Politikerpaketet om du lägger en beställning i februari månad. Vi erbjuder en kostnadsfri provperiod på valfri utbildning i paketet i 14 dagar.