Hot och våld mot personal inom vård och omsorg är ett ökande problem både i Sverige och andra länder, och leder till psykiska, fysiska och ekonomiska konsekvenser för inte bara den drabbade utan även för arbetsplatsen och samhället i stort. Mest utsatta är personal inom ambulanssjukvård, akutsjukvård, psykiatrisk och geriatrisk och det är framförallt unga, oerfarna, outbildade kvinnor som drabbas.
Orsakerna till att hot och våld förekommer är en komplex interaktion mellan olika faktorer, där man ser att personalens bristande tid för omvårdnad av patienterna spelar en stor roll. Tidsbristen gör att patienter upplever att deras personliga integritet kränks, eller att de blir missförstådda och orättvist behandlade. Det är en liten grupp patienter som utövar hot och våld men denna grupp står ändå för många incidenter.
Arbetsplatser som ofta drabbas av hot och våld mot anställda har visat sig ha svårt att behålla och nyrekrytera vårdpersonal. Hot och våld-situationer orsakar således även sekundära problem som gör att det är extra viktigt att förebygga och minska hot och våld inom vård och omsorg. Kommuner och regioner kan behöva se över sin organisation så att personal kan ge god vård och omsorg till sårbara, sjuka och åldrande vårdtagare. Kanske behövs den administrativa delen av vården minskas till förmån för omvårdnaden? Kanske kan sjuksköterskor med lång klinisk erfarenhet användas som vårdexperter och förebilder i det praktiska patientarbetet, istället för som det ofta är idag: som chefer inom vården. Vidare är det viktigt att bemötandet inom vård och omsorg präglas av respekt och ett starkare fokus på service och empati än vad som nu är fallet.
Hot och våld är en arbetsmiljöfråga. Ingen ska behöva bli sjuk eller skadad av sitt arbete. Genom att rusta organisationen och medarbetarna kan man utveckla en trygg arbetsmiljö.