Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation (2022:913)
- Tid: 2 timmar 30 minuter
- Utbildare: Annika Staaf
Denna utbildning stödjer Svensk Standard.
Den 1 januari 2023 trädde lagen (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation i kraft, som berör socialtjänstens verksamheter som har hand om äldre personer och personer med funktionsnedsättning.
Lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation ersätter bestämmelserna om sammanhållen journalföring i patientdatalagen (2008:355). Du som arbetar i dessa verksamheter behöver uppdatera dig på lagändringarna – och det gör du enklast med denna inspelade utbildning från Piku!
Under utbildningen går vi dels igenom vad de nya rättsreglerna om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation stadgar, dels hur vi kan arbeta för att formulera fortlöpande anteckningar utifrån de krav som bindande regler och föreskrifter uppställer. Dessutom ingår även översiktlig information om genomförandeplaner (gfp) samt hur IBIC konkret är tänkt att användas. Språkets centrala roll i dokumentationsarbetet kommer också att belysas.
Annika Staaf är jur. kand. och fil. dr. i rättssociologi samt docent i socialt arbete, inriktning rättsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon har en flerårig undervisningserfarenhet i förvaltningsrätt, särskilt socialrätt och hälso- och sjukvårdsrätt, men även i mänskliga rättigheter och offentligrättsliga principer vid flera lärosäten och på olika myndigheter. Hon har författat ett flertal läroböcker och vetenskapliga artiklar i ämnena förvaltningsrätt, särskilt socialrätt, mänskliga rättigheter och kriminalvårdsrätt.
Utbildningen vänder sig till arbetsledare och medarbetare inom äldreboenden samt LSS-boenden för barn, unga och vuxna.
- Vilka lagar styr dokumentationen, såväl nyligen ikraftträdda så som lagen (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation, som även äldre gällande författningar?
- Vad är bindande föreskrifter och vad är allmänna råd?
- Vad innebär IBIC i praktiken?
- Hur kan vi synliggöra vårdtagarens bakgrund och intressen, vardag och rutiner i det praktiska omsorgsarbetet?
- Hur beaktas etik och integritet och hur behandlas detta rättsligt?
- När kan man bli anmäld och vad innebär lex Sarah och lex Maria?