Search

En inspelad utbildning från Piku

Välfärdsteknik i LSS-verksamheter

Emelie Wejdin

Inspirerande föreläsning om välfärdsteknik, demokrati och gemenskap i LSS-verksamheter​

Brukare inom LSS ska ha samma möjligheter som alla andra att vara aktiva samhällsmedborgare och utvecklas på sina villkor. Mölndals stads vård och omsorg, som nyligen nominerats till European Service Award, är ett utmärkt exempel på hur detta kan se ut i praktiken. Lyssna och inspireras av hur Mölndal jobbar med välfärdsteknik, demokrati och gemenskap, på denna inspelade föreläsning!

Vad har Demokratiska promenader, Hej-fika, Digital politikerdebatt, Joy-västar, Robotdammsugare, Robotfåglar och Memo planner gemensamt? Jo, de är alla exempel på hur Mölndals stads LSS-verksamheter arbetar med välfärdsteknik för att stötta brukarnas självständighet och personliga utveckling. Här används teknik som underlättar vardagen, men inte ersätter det mänskliga samtalet – tvärtom!

Mölndals stad arbetar aktivt för att brukarna ska erbjudas personlig utveckling utifrån sina egna förmågor och för att de ska kunna delta i samhället, exempelvis genom att rösta i allmänna val och veta vad de lokala politikerna vill åstadkomma. De förbereds t.o.m. inför sin pension genom att de lär sig hantera de digitala tjänster och verktyg som vi alla är omgivna av idag. På så vis kan brukarna vara självständiga, självbestämmande och inte minst en del av samhällets gemenskap.

På denna inspirerande föreläsning får du höra mer om hur Mölndals stads LSS-verksamheter jobbar med välfärdsteknik, demokrati och gemenskap genom b.la. Demokratiska promenader, Hej-fika, Digital politikerdebatt, Studiecirklar för utbildning, Joy-västar, Robotdammsugare, Robotfåglar, Memo planner och mycket annat som ger brukarna ett rikare liv och motverkar utanförskap.

Emelie Wejdin

Emelie Wejdin är verksamhetsutvecklare inom välfärdsteknik och digitalisering i Mölndals stad med 20 års erfarenhet inom vård och omsorg i bagaget. Emelie driver bland annat Teknikbussen, en mobil daglig verksamhet som åker runt i kommunen och visar olika produkter och sprider inspiration om digitalisering, exempelvis VR. Emelie fick 2023 priset som Årets nytänkare av Mölndals Stad. ”Jag som egentligen har min examen i konst trodde jag skulle arbeta i en helt annan förvaltning, men hjärtat ville annat och nu har jag världens roligaste jobb!” säger Emelie.

Målgrupp

Föreläsningen vänder sig till chefer och medarbetare inom LSS, verksamhetsutvecklare samt övriga intresserade.

Innehåll

Under föreläsningen berättar Emelie Wejdin om:

 • Synsätt och mål med verksamheterna inom Funktionsstöd
 • Teknikbussen och Kunskapsfabriken – vad och varför?
 • Hur började vi digitaliseringsresan inom LSS och varför var det viktigt?
 • Välfärdsteknik för utbildning, friskvård och terapi
 • Olika sätt att använda välfärdsteknik i praktiken:
  • Digitala studiecirklar
  • Meningsfullhet för brukarna och avlastning för personal – samtidigt!
  • Utbildning i Livskunskap
  • Mitt val (om att gå och rösta, och veta vem man ska rösta på)
  • Robotfåglar, -katter och -hundar
  • Demokratiska promenader
  • Hej-fika
  • Memo Planner och Handikalender
  • 3D-printer
 • Vad är nästa steg med välfärdsteknik och digitalisering i Mölndals stad?
Välkommen med din beställning!

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Inga extra kostnader tillkommer!

Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Mikael Bron

Säker hemtjänst

Längd: 3 tim 5 min
Utbildare:Mikael Bron
I hemtjänsten jobbar du ofta ensam och måste lita helt på dig själv i många fall. En besvärlig och hotfull situation kan uppstå där du kan behöva fatta snabba beslut. Här får du verktygen för att göra arbetssituationen i hemtjänsten tryggare.

Beställ »
Annika Staaf

Sammanhållen dokumentation för LSS och äldreomsorg

Längd: 2 tim 30 min
Utbildare: Annika Staaf
Den 1 januari 2023 trädde lagen (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation i kraft, som berör socialtjänstens verksamheter som har hand om äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Du som arbetar i dessa verksamheter behöver uppdatera dig på den nya lagen – och det gör du enklast med denna livesända utbildning från Piku!

Beställ »
Stefan Sandström

Olika typer av självskadebeteenden

Längd: 3 tim 15 min
Utbildare: Stefan Sandström
Många, i likhet med de nationella riktlinjerna, ser självskadebeteenden som ett tämligen enhetligt fenomen, med en gemensam orsaksbakgrund och en lämplig behandling. Så är inte fallet. Välkommen till denna inspelade utbildning som hjälper dig känna igen & skilja på 4 olika självskadebeteenden!

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.