En Piku OnDemand-utbildning

Assistans med kvalitet: del 1

Eleonor Schütt

Om mat, livsmedel och hushållning

Personlig assistans är ett förtroendeuppdrag som kräver insikt och empati. Med den här digitala utbildningen vässar du din kompetens och ditt assistansjobb kommer att bli ännu bättre och mer uppskattat!

Välkommen till Pikus specialdesignade utbildning om personlig assistans med kvalitet!

 • Del 1 med utbildare Eleonor Schütt handlar om mat, livsmedel och hushållning.
 • Del 2 med utbildare Suzanne Elmqvist tar upp relationen och kommunikationen mellan assistent, personen som har assistans och dennes närmaste.

Som personlig assistent är det din uppgift att underlätta för den funktionshindrade att sköta sig själv. Det kan gälla matinköp, hygien och sköta hemmet men det kan även handla om att hjälpa personen i sin föräldraroll, på arbetsplatsen eller på sina fritidsintressen. 

Att arbeta nära en person som behöver hjälp och stöd i vardagen, i dennes hem, kräver kunskap om en mängd olika områden för att assistansen ska vara kvalitativ och bra. Det krävs ibland fingertoppskänsla att veta hur man i jobbet som personlig assistent ska förhålla sig i olika situationer; när ska jag ta plats och när ska jag vara ”en fluga på väggen”? Ekonomi, förvaltning av egendom, livsmedelshygien och hållbarhetstänkande ingår också i assistentjobbet, och den kunskapen är viktig för att bidra till ett bra liv för den som får stöd. 

Eleonor Schütt

Eleonor Schütt är matkonsult och även en mycket uppskattad föreläsare med gedigen erfarenhet av att utbilda och informera om mat och hälsa, för personal inom äldreomsorg, LSS och förskola/skola.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som är assistansanordnare, personlig assistent, arbetsledare, koordinator eller samordnare i offentlig eller privat regi.

Innehåll

Assistans med kvalitet del 1 handlar om vikten av mat, livsmedel och hushållning. Under utbildningen går vi igenom:

 • Inköp, ekonomi och planering av måltider
  • Det smarta med att göra matsedelsmall; ekonomi, variation och matsvinn
  • Säsongsanspassning, fryst eller färskt
 • Matlagning
  • Mat- och dryckesval kopplade till svenska matråd
  • Inspiration till enkla och goda recept med hjälp av t ex receptapparna MatGlad och MatGlad-helt- enkelt som kan användas av personal men även av personer med funktionsvariationer.
  • Tips vid matlagningen med tanke på ekonomi, energi och miljö
  • Resträtter
 • Livsmedelshygien och tvättkunskap
  • Basala hygienrutiner
  • Förvaring
  • Kyl- och frystemperaturer
  • Begreppen Bäst före – Sista förbrukningsdag
  • Diskning Tvätthantering
 • Svårigheter och dilemman i assistansjobbet
Välkommen med din beställning!

Grupprabatt: Är ni flera som vill se utbildningen? Vi ger 15% rabatt för grupper på minst 10 deltagare och 25% rabatt för grupper på minst 50 deltagare. 

För dig som är intresserad av minst 5 utbildningar hänvisar vi till vårt förmånliga Mixpaket som du hittar här

När du köper en OnDemand-utbildning hos Piku får du tillgång till kursen på vår digitala utbildningsplattform. Inloggning skickas ut nästkommande vardag efter beställning. Licensen för kursen gäller i 30 dagar från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut.

Fler OnDemand-utbildningar för dig

Jan Turvall senior universitetslärare

Grundutbildning för nyvalda politiker

Längd: 4 tim 45 min
Utbildare: Jan Turvall
Pris: 1500 kr (exkl moms)
Som förtroendevald vill du givetvis förverkliga ditt partis politik och de idéer du tror på och gått till val på. Du vill driva utvecklingen i en viss riktning och lägga förslag i de politiska beslutsförsamlingarna. Välkommen på grundutbildning för ny– och omvalda politiker!

Beställ »
Äldreomsorg utbildning

Äldreomsorgspaketet

Äldreomsorgspaketet hjälper er att kompetensutveckla era medarbetare och bli en mer attraktiv arbetsgivare, med utbildningar som tar upp allt från kosthållning till kulturmöten och dokumentation.

Beställ »
Suzanne Elmqvist. Foto: Linnea Bengtsson

Assistans med kvalitet: del 2

Längd: 2 tim
Utbildare: Suzanne Elmqvist
Pris: 1500 kr (exkl moms)
Att vara personlig assistent är ett förtroendeuppdrag som kräver insikt och empati. Med den här digitala utbildningen vässar du din kompetens och ditt assistansjobb kommer att bli ännu bättre och mer uppskattat!

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.