Search

En inspelad utbildning från Piku

Assistans med kvalitet: del 1

Eleonor Schütt

Om mat, livsmedel och hushållning

Personlig assistans är ett förtroendeuppdrag som kräver insikt och empati. Med den här digitala utbildningen vässar du din kompetens och ditt assistansjobb kommer att bli ännu bättre och mer uppskattat!

Välkommen till Pikus specialdesignade utbildning om personlig assistans med kvalitet!

 • Del 1 med utbildare Eleonor Schütt handlar om mat, livsmedel och hushållning.
 • Del 2 med utbildare Suzanne Elmqvist tar upp relationen och kommunikationen mellan assistent, personen som har assistans och dennes närmaste.

Som personlig assistent är det din uppgift att underlätta för den funktionshindrade att sköta sig själv. Det kan gälla matinköp, hygien och sköta hemmet men det kan även handla om att hjälpa personen i sin föräldraroll, på arbetsplatsen eller på sina fritidsintressen. 

Att arbeta nära en person som behöver hjälp och stöd i vardagen, i dennes hem, kräver kunskap om en mängd olika områden för att assistansen ska vara kvalitativ och bra. Det krävs ibland fingertoppskänsla att veta hur man i jobbet som personlig assistent ska förhålla sig i olika situationer; när ska jag ta plats och när ska jag vara ”en fluga på väggen”? Ekonomi, förvaltning av egendom, livsmedelshygien och hållbarhetstänkande ingår också i assistentjobbet, och den kunskapen är viktig för att bidra till ett bra liv för den som får stöd. 

Eleonor Schütt

Eleonor Schütt är matkonsult och även en mycket uppskattad föreläsare med gedigen erfarenhet av att utbilda och informera om mat och hälsa, för personal inom äldreomsorg, LSS och förskola/skola.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som är assistansanordnare, personlig assistent, arbetsledare, koordinator eller samordnare i offentlig eller privat regi.

Innehåll

Assistans med kvalitet del 1 handlar om vikten av mat, livsmedel och hushållning. Under utbildningen går vi igenom:

 • Inköp, ekonomi och planering av måltider
  • Det smarta med att göra matsedelsmall; ekonomi, variation och matsvinn
  • Säsongsanspassning, fryst eller färskt
 • Matlagning
  • Mat- och dryckesval kopplade till svenska matråd
  • Inspiration till enkla och goda recept med hjälp av t ex receptapparna MatGlad och MatGlad-helt- enkelt som kan användas av personal men även av personer med funktionsvariationer.
  • Tips vid matlagningen med tanke på ekonomi, energi och miljö
  • Resträtter
 • Livsmedelshygien och tvättkunskap
  • Basala hygienrutiner
  • Förvaring
  • Kyl- och frystemperaturer
  • Begreppen Bäst före – Sista förbrukningsdag
  • Diskning Tvätthantering
 • Svårigheter och dilemman i assistansjobbet
Välkommen med din beställning!

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Inga extra kostnader tillkommer!

Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Mikael Bron

Säker hemtjänst

Längd: 3 tim 5 min
Utbildare:Mikael Bron
I hemtjänsten jobbar du ofta ensam och måste lita helt på dig själv i många fall. En besvärlig och hotfull situation kan uppstå där du kan behöva fatta snabba beslut. Här får du verktygen för att göra arbetssituationen i hemtjänsten tryggare.

Beställ »
Annika Staaf

Sammanhållen dokumentation för LSS och äldreomsorg

Längd: 2 tim 30 min
Utbildare: Annika Staaf
Den 1 januari 2023 trädde lagen (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation i kraft, som berör socialtjänstens verksamheter som har hand om äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Du som arbetar i dessa verksamheter behöver uppdatera dig på den nya lagen – och det gör du enklast med denna livesända utbildning från Piku!

Beställ »
Stefan Sandström

Olika typer av självskadebeteenden

Längd: 3 tim 15 min
Utbildare: Stefan Sandström
Många, i likhet med de nationella riktlinjerna, ser självskadebeteenden som ett tämligen enhetligt fenomen, med en gemensam orsaksbakgrund och en lämplig behandling. Så är inte fallet. Välkommen till denna inspelade utbildning som hjälper dig känna igen & skilja på 4 olika självskadebeteenden!

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.