Ett förenklat upphandlingsregelverk
- Tid: 3 tim
- Utbildare: Per-Ola Bergqvist
I november 2021 antogs propositionen ”Ett förenklat upphandlingsregelverk” av riksdagen. Detta innebär att upphandlingar som påbörjas efter den 1 februari 2022 omfattas av ändringar i lagstiftningen.
Ändringarna gäller upphandlingar under tröskelvärdena och direktupphandlingar och bygger till största del på ovan nämnda proposition (2021/22:5). Lagarna som uppdaterats är Lagen om offentlig upphandling (LOU), Lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) och Lagen om upphandling inom försvars- och säkerhetsområdet (LUFS).
Du som arbetar med upphandlingsfrågor är varmt välkommen att beställa denna inspelade föreläsning som berör regeländringarna fr.o.m. den 1 februari 2022!
Denna föreläsning är inspelad i samband med regeländringarna som trädde in år 2022.
Utbildare
Per-Ola Bergqvist, advokat och expert på offentlig upphandling.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till upphandlare, verksamhetsansvariga, chefer, jurister samt andra tjänstemän som kommer i kontakt med frågorna samt förtroendevalda.
Innehåll
Under utbildningen går vi igenom:
- Två helt nya kapitel i LOU och LUFS – vad innehåller dessa och vad ställer de för krav på dig som upphandlare?
- Vad betyder och innebär det att kopplingen till regelverket över tröskelvärdena försvinner – bl a till ramavtal – och att kravet på elektronisk kommunikation tas bort?
- Vilka konsekvenser har det att skyldigheterna avseende onormalt låga anbud och uteslutningsgrunder tas bort?
- Vad innebär det att upphandlande myndigheter och enheter ska få göra en ”dialog” med en eller flera leverantörer under pågående upphandling?
- Vilka är de nya direktupphandlingsbeloppen för LOU, LUF och LUFS?
- Bilaga 2 – vad gäller speciellt för sociala och andra särskilda tjänster? Vilka gränsvärden blir det här?
- Vad innebär det i teori och praktik att direktupphandling under vissa förutsättningar får användas i samband med att en upphandling eller ett avtals giltighet överprövas?
- Direktupphandlingar under direktupphandlingsbeloppen och tilldelning av kontrakt baserat på ramavtal behöver inte efterannonseras – praktiska konsekvenser och hur påverkar detta processen?