Borgholmsmodellen

Med Åke Åkesson

Åke Åkesson Borgholm

Så planerades och utvecklades hälsocentralen och hemsjukhuset i Borgholm som blivit en förebild för God och Nära Vård!

Borgholms hälsocentral driver projektet ”Hemsjukhuset” tillsammans med Borgholms kommun. Projektet erbjuder patienter i den kommunala hemsjukvården en fast läkarkontakt på hälsocentralen som följer patienten genom alla steg i vården och gör hembesök vid behov. Samverkan mellan hälsocentral, kommunal hemsjukvård och ambulanspersonal ska skapa en tryggare vårdsituation för många äldre i Borgholm. Alla arbetsinsatserna bottnar i att både patienter och personal ska ha tid för tillit och trygghet.

För detta framgångsrika och nyskapande projekt belönades Borgholms Hälsocentral med Mobila Vårdens Pris av bl.a. Linköpings universitet. Idag lyfts verksamheten på Öland fram som en förebild till hur hemsjukvård kan fungera som bäst och hur övergången till en god och nära vård kan se ut. 

Långt ifrån alla har kommit så långt i övergången till en god nära vård som Borgholm och har stor nytta av inspiration från detta imponerande projekt. Denna föreläsning fokuserar på frågan HUR: Hur har Borgholmsmodellen vuxit fram, och kan den återanvändas i andra kommuner?

Åke Åkesson Borgholm

Utbildaren

Åke Åkesson, verksamhetschef för Borgholm och Löttorp hälsocentral, leder och utvecklar en verksamhet som är svaret på utredningens förslag om god och nära vård. Han är efterfrågad föreläsare i regioner och kommuner som vill veta mer om Borgholmsmodellen och som ett försök att få en bredare allmänhet att ställa högre krav på God och Nära vård har han tillsammans med Bodil Jönsson skrivit en bok, Tid för Tillit och Trygghet. 

Detta lär du dig

 • Presentation av Borgholm och Löttorp hälsocentral, verksamheten idag – vi följer med läkaren på hembesök och har skypemöte med sjukhusspecialisten, och mycket annat!
 • Fördjupning – Så gick vi tillväga: 
  • Vad är särskilt viktigt att tänka på och göra, om man ska lyckas bra med God och Nära Vård?
  • Schemaläggning av specialister på sjukhuset mm
  • Arbetstider och andra arbetsvillkor
  • Hur får man med sig personal, facket m fl på tåget?
  • Ledarskapet är nyckeln till framgång
  • Fallgropar att undvika
  • Erfarenheter, vad gjorde vi helt rätt och vad skulle vi gjort annorlunda?

Längd: 1 t 30 min

Pris: 2000 kr exklusive moms

15% rabatt för grupper på minst 10 deltagare.

25% rabatt för grupper på minst 50 deltagare.

När du köper en OnDemand-kurs hos Piku får du tillgång till kursen på vår digitala utbildningsplattform. Licensen till kursen gäller i 30 dagar från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut. Du får din inloggning till kursplattformen via mail senast dagen efter beställning.

Fler OnDemand-utbildningar för dig

Ewa-Karin Ottosson

Äldre och alkoholmissbruk

Längd: 2 tim 20 min
Utbildare: Ewa-Karin Ottosson
Pris: 2000 kr (exkl. moms)
Alkoholmissbruk bland äldre är ett seglivat problem som visar tecken på att fortsätta, med allvarliga konsekvenser för både individer, familjer och samhället. Denna föreläsning med Ewa-Karin Ottosson tar grepp om missbruksproblematik hos äldre människor med syftet att öka kunskapen om problemets grund och utveckling, samt vilken sorts stöd som borde ges till äldre med missbruk.

Beställ »
Hemsjukvård, egenvård och vård på distans God och nära vård

Vård hemma istället för på sjukhus

Längd: 3 t
Utbildare: Anna Nergårdh, Ann-Marie Schaffrath, Sonny Dahl m.fl.
Pris: 2500 kr (exkl. moms)
Varmt välkommen till denna inspelade konferens med temat Vård hemma istället för på sjukhus! Här presenteras några av de bästa metoderna, lösningarna och strategierna för att göra patienten till en aktiv medskapare i sin egen vård. Vi har samlat experter och praktiker för att inspirera ert arbete.

Beställ »