Misshandel kan vara fysisk eller psykisk, och misshandel är ett brott som definieras enligt 3 kap. 5 – 6 §§ brottsbalken. Misshandel kan ske med eller utan vapen och likaså med eller utan hot. Det kan vara en okänd förövare men det kan också vara en närstående, en vän eller annan bekant.
Exempel på fysisk misshandel är när någon skadar en annan person genom att skaka om, slå, sparka, bita, riva eller förgifta denne. Enligt Polisen kan misshandel innebära tre olika sorters handlingar:
- Att tillföra en annan person en kroppsskada. Detta berör inte enbart synliga skador, utan även exempelvis medveten spridning av könssjukdomar som HIV.
- Att orsaka en annan person smärta.
- Att försätta en annan person i vanmakt eller ett liknande tillstånd, som till exempel att binda fast eller droga någon.
Vi kan också se en skillnad: Yngre män som blir misshandlade blir det oftast ute i offentliga miljöer, av personer de inte känner alls eller känner väl. Kvinnor däremot, misshandlas ofta i hemmet av någon som hon har eller har haft en kärleksrelation med.
Synen på vad som är misshandel varierar dessutom i världen, vilket är ett problem även i Sverige då vi har ett mångkulturellt samhälle med människor från olika delar av världen. Vad som är legitimt våld varierar och exempelvis är barnaga och kvinnomisshandel tillåtet i vissa länder.
Psykisk misshandel är inte fysisk, utan ett återkommande, illa bemötande som syftar till att att styra, dominera, kontrollera, kränka eller förödmjuka.