
Kälvestens intervju-och tolkningsmetod 2022
Ny utbildningsomgång 2022!
Diagnostisk familjekunskap inom det sociala arbetet
Utbildningen syftar till att ge kunskap i den tillämpning av familjepsykologi som utvecklats ur det forskningsarbete som redovisas i 222 Stockholmspojkar (Jonsson & Kälvesten, 1964) och 217 Stockholmsfamiljer (Kälvesten & Meldahl, 1972). Den sistnämnda avhandlingen utgör själva grunden till den intervju- och tolkningsmetodik, som utvecklats till ett redskap i praktiskt socialt arbete vid utredningar av familjehem. Metoden finns beskriven i Kälvesten & Meldahls bok Familjepsykologi. (1982) och senare i forskningsstudien Ett utvalt hem till ett utvalt barn (2013) av Rasmusson & Regnér.
De forskningsintervjuer som använts vid studierna av skolpojkar och deras familjer i Stockholm utvecklade Kälvesten och Meldahl till tillämpbara intervjuer i det sociala arbetet. Familjeintervjuerna visade sig vara fruktbara att använda för att få bättre kunskap och förståelse för relationerna inom en familj, mellan de vuxna och mellan föräldrar och barn. Den kunskap man får genom intervjuerna, ger möjlighet att göra tolkningar av familjens samspel som ökar förståelsen för familjens inre känslomässiga liv. För detta krävs dock grundläggande kunskap om det psykodynamiska synsätt som intervjun bygger på, liksom förståelse för den tankegång som 3-generationsperspek-tivet utgör.
Tillämpningen av intervjun kräver noggrannhet och eftertanke, eftersom den intervjuades personliga integritet berörs. En given förutsättning är att intervjuaren har den grad av självkännedom, som erhålls genom att man själv blivit intervjuad. En annan viktig förutsättning är att tolkningen av intervjuerna förutsätter handledning av en person, som både har kunskap om metodens tillämpning och psykosociala teori och som står utanför den verksamhet som genomför intervjuerna. Noggrant planerade och väl genomförda intervjuer ger förutom möjlighet till större förståelse av familljens resurser och sårbarhet, en bättre kontakt med de intervjuade personerna.
Det övergripande syftet med tolkningen av Kälvestensintervjuer är att förstå hur de vuxna förhåller sig till sina grundläggande behov av känslomässig trygghet i relationen och till motsatsen i behovet av självständighet, oberoende, autonomi. Balansen i dessa två poler – närhet och självständighet – är tolkningens huvudsakliga intresse. Att leva i känslomässigt nära relationer är att leva med en viss spänning och konflikt mellan dessa poler. Hur detta ser ut i familjen är avgörande för bedömningen av om det finns tillräckligt känslomässigt ovillkorligt överskott, som kan komma barn tillgodo vid en placering i familjen. Bedömningen grundar sig på tankegången, att ju mer de vuxna fått sina känslomässiga behov av trygghet och närhet tillgodosedda under uppväxten, desto sannolikare är det att dessa behov är i god balans med behovet av självständighet/autonomi.
Utgångspunkt för tolkningen är främst de livsberättelser som kommer fram genom intervjuerna med de vuxna i relationen. Innehållet i berättelserna ger en möjlighet att få en uppfattning om vad som händer mellan individerna i relationen. Bedömningen av detta är tolkningens mål.
Intervju- och tolkningsmetoden har främst tillämpats vid utredningar av familjehem. Med den kan också användas i samband med utredningar för medgivande till adoption och vid socialutredningar som berör barn och ungdomar. I det senare fallet har metoden främst använts i samband med planeringen kring barn och ungdomar som skall återvända till sina ursprungsfamiljer efter placering utanför dessa.
Det kommer att finnas möjlighet att genomföra två tolkningar under utbildningen, detta under dagarna 8 och 9 december. Om det finns familjer på gång för att utredas eller familjehem som man redan har som man vill fördjupa sig igenom intervjuer, så är det möjligt att planera detta till dessa dagar.
Referenslitteratur:
Crafoord, C. Människan är en berättelse N&K 1994.
Jonsson, G. & Kälvesten, A-L.222 Stockholmspojkar Almqvist&Wiksell, 1964.
Kälvesten, A-L. & Meldahl, G. 217 Stockholmsfamiljer Tidens förlag, 1972.
Kälvesten, A-L. & Meldahl, G Familjepsykologi Liber, 1982 (utgången på förlaget, finns möjligen på bibliotek)
Rasmusson, B. & Regnér, M. Ett utvalt hem till ett utvalt barn N & K 2013.
Utbildare

Välkommen den 22 – 23 mars och 19 – 20 april 2022 på Sturup Airport Hotel, Sturup. Priset är 19600 kronor (exkl moms) per deltagare och faktureras efter anmälan. I detta ingår kostnad för dokumentation, kaffe och tvårätterslunch samtliga dagar. Sista anmälningsdatum är den 22 februari.
För mer information om utbildningen, kontakta vår utbildningssamordnare Marie-Louise Frisk:
marie-louise.frisk@piku.se
+46 734 20 20 29
Vill du bo på Sturup Airport Hotel under utbildningstillfällena? Boka rum genom att mejla info@sturupairporthotel.se, ringa 040-500570 eller gå via en extern bokningssajt. Observera att logi inte ingår i priset för utbildningen,
Hur gör vi med corona?
Datum
- mar 22 2022 - apr 20 2022
- Expired!
Tid
22-23 mars & 19-20 april 2022- 08:30 - 16:00
Kostnad
- 19,600.00kr