Search

En inspelad utbildning från Piku

En mer likvärdig skola

Minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning
(SOU 2020:28)

Utredningen En Likvärdig Skola (SOU 2020:28), hade i uppdrag att föreslå ändringar i skolval och skolfinansiering för ökad likvärdighet i skolan. Vad föreslår utredaren och vad grundas förslagen på? 

Utredningen har identifierat ett antal svagheter med rådande ordning och presenterar förslag på ett allmänt skolval som omfattar alla elever och skolor, samt förändrade urvalsregler. Vidare föreslås ett nytt sätt att räkna ut ersättningen till fristående skolor som tar hänsyn till kommunens bredare ansvar. Flertalet riktade statsbidrag föreslås också slås samman till ett större socioekonomiskt viktat sektorsbidrag. Hanteringen av detta ska skötas av Skolverket som föreslås få ökad regional närvaro. Regionala Skolverket ska bla bistå huvudmännen med uppföljning och analys.

Denna utbildning ger dig en bra bild av utredningens förslag och deras bakgrund. Den passar särskilt förtroendevalda och chefer inom skola/bildning, ekonomer, lärare m.fl. intresserade.

Jonas Vlachos likvärdig skola

Jonas Vlachos är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och har varit en av utredningens fyra utredningssekreterare. Han har specialiserat sig på forskning kring den svenska skolan med fokus på lärarförsörjning och marknadsmekanismernas påverkan på skolväsendet.

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Beredskapspaketet

Kommunen har till uppgift att etablera och upprätthålla ett fungerande samarbete mellan en mängd olika aktörer som ska samverka i händelse av kriser eller krig. Därtill ska kommunen också planera för att upprätthålla verksamhet som är viktig för totalförsvaret, det vill säga kommunens samhällsviktiga och lagstadgade verksamheter. Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift.

Beställ »

Trygghet utan tvång

Längd: Kommer snart
Utbildare: Linda Larsson
I denna utbildning får du lära dig hur du går från en otillåten och olaglig tvångsåtgärd och i stället genom pedagogisk planering skapar en tillåten och laglig skyddsåtgärd.

Beställ »

Kommunen – i händelse av kris och krig

Längd: 1 tim, 30 min
Utbildare: Patrik Thomé
Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift. I många kommuner har man anställt nya personer som ska axla detta ansvar, och det är viktigt att de får tillgång till kunskapen och informationen som uppdraget kräver.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.