Search

Sekreterar-
dagarna 2024

Varmt välkommen till konferensen för kommunsekreterare och nämndsekretare i landets alla kommuner och regioner!

Förra årets Sekreterardagar blev en succé! Med deltagare från kommuner och regioner i hela landet skapades en unik mötesplats under två dagar. Program och upplägg fick mycket uppskattning, så vi ändrar inte på ett vinnande koncept!

Årets program präglas av omvärlden och det osäkerhetsläge som vi lever i idag. Helt nya krav ställs nu på landets kommuner och andra myndigheter, att bygga upp civilförsvaret och ta fram beredskapsplaner mm. Till detta har vi den tekniska utvecklingen med digitalisering och artificiell intelligens. Allt detta påverkar den kommunala förvaltningen och arbetet som nämnd- och kommunsekreterare.

Du får vara med om ett späckat program med intressanta talare som vi hoppas ska ge dig nya perspektiv och berika både dig och ditt arbete på hemmaplan. Och middagen på kvällen bjuder på god mat, mingel och härliga samtal, men också underhållning och korandet av Årets Sekreterare 2024!

Samla kollegorna så ses vi i Malmö den 24-25 oktober!

 

För mer information:

Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094

Så tyckte förra årets deltagare:

Program

Nedan är ett preliminärt program med reservation för ändringar och tillägg. Tider och talare kommer att uppdateras närmare konferensen.

 • Natomedlemskapet, Sverige och kommunerna
  Budskapet från ÖB och regeringen är tydligt: Alla måste förbereda sig mentalt för att det kan bli krig. Men vad innebär det för kommunerna att Sverige nu är med i Nato och hur ska svensken tänka idag?
 • Vad innebär höjd beredskap?
  Nattöppna förskolor, bevakning av nödvattentankar, inkvartering av evakuerade och hantering av ransoneringskort. Upplands-Bro har utarbetat sin plan för att ställa om hela organisationen i händelse av krig. Vilka nya uppgifter får kommunen vid höjd beredskap och vilka lagar slutar respektive börjar gälla då?
 • Cyberattackens ABC – vad gör vi när det händer?
  Vad händer när alla digitala system slutar att fungera? Vilka förslag på enkla åtgärder finns det, för att gardera sig när systemen går ner pga cyberattack eller andra orsaker.
 • Break out sessions
  Vi delar upp oss i mindre grupper utifrån följande teman:
  • Delegationsbeslut
   Vad kan delegeras och vad kan inte delegeras? Hur måste detta formellt och juridiskt regleras samt vilka beslut som måste till för att en delegation ska bli rättsligt gällande?
  • Ärendeberedningsprocesser
  • Partistöd
   Partistödet är en viktig del av den lokala demokratin och ges i praktiken ut av alla kommuner och regioner idag. Men vad är partistöd och hur det måste utformas? Vad får det används till och följs användningen upp?
  • OSL – vad har vi rätt att “maska”?
  • Här släpper KF-ordföranden klubban till sekreteraren
   I en svensk kommun har man skapat ett bra klimat i kommunfullmäktige, med bl.a. partiföreträdarträffar som kanslichefen håller i. Tillsammans har man gjort en lång resa från att förtroendevalda inte ens ville gå på fullmäktige till att numera ha fester tillsammans. Hur gick det till?
 • Gemensam middag med prisutdelning och underhållning
 • Sammanfattning av gårdagen
 • AI-revolutionen och offentlig sektor
 • Nationell dataverkstad för regional och kommunal datadelning
  Dataverkstadens uppdrag är dels att stödja regioner och kommuner i arbetet med att dela och använda öppna data, dels att genomföra nationella projekt som syftar till att skapa gemensamma, nationella lösningar för att dela och använda offentliga data. Arbetet bedrivs i nära samverkan med statliga myndigheter, bransch- och intresseorganisationer, systemleverantörer samt med Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och SKR. Hur påverkar den nya öppna datalagen ert dagliga arbete som registrator och arkivarie?

 • Hur digitaliseringen förändrar sekreterarrollen
 • GDPR, OSL och datalagen

 • Avslutning och lunch
Detaljer
malmö arena hotel

För dig som vill övernatta på hotellet:

Malmö Arena Hotel har reserverat ett begränsat antal hotellrum till specialpris (12 % rabatt) för deltagare på Sekreterardagarna. Klicka här för att boka ett rum och ta del av erbjudandet » Observera att rätt ankomstdatum, avresedatum samt antal personer måste anges högst upp på sidan direkt efter klicket på länken för att få specialpriset. För bokning av 4 rum eller fler, vänligen maila din förfrågan till . Betalning: Betalning sker vid incheckning alternativt med faktura. För fakturering behöver hotellet ha ett faktureringsunderlag som du mailar före konferensen till . Ladda ned faktureringsunderlaget här (pdf)
Anmälan

Anmälan till Sekreterardagarna är bindande, men om du får förhinder kan du utse en ersättare som tar din plats.

Du har rätten att be oss berätta vilka uppgifter vi har om dig samt att be oss radera dessa om du skulle vilja.

Årets Sekreterare 2024

Har du en kollega som förtjänar extra uppskattning? I samband med Sekreterardagarna 2024 utser vi Årets Sekreterare 2024. Det kan vara någon som gjort storverk, som håller verksamheten flytande, lyfter upp sina kollegor eller gör arbetsplatsen lite bättre varje dag. Såväl stora prestationer som små gärningar i vardagen räknas, och det vill vi fira!

Sista dagen för att nominera någon är den 25 augusti. Vinnaren, som presenteras under konferensmiddagen den 24 oktober, vinner en övernattning för 2 personer inkl. frukost på valfritt Best Western-hotell i Sverige.

leende kvinna som sitter vid ett skrivbord

Dina kontaktuppgifter

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val. 

Rabatt på Politikerpaketet!

Du får 20% rabatt på Politikerpaketet om du lägger en beställning i februari månad. Vi erbjuder en kostnadsfri provperiod på valfri utbildning i paketet i 14 dagar.