Search

En inspelad utbildning från Piku

Vad innebär kommunalt partistöd?

Vad får det användas till, vad är lagligt, olagligt och lämpligt?

Partistödet är en viktig del av den lokala demokratin och ges i praktiken ut av alla kommuner och regioner idag. Men vad är partistöd och hur ska det utformas? Vad får det användas till och följs användningen upp? Välkommen till denna inspelade utbildning där vi går igenom alla frågetecken!

Patrik Kastberg

Patrik Kastberg är biträdande chefsjurist på Region Skåne och arbetar särskilt med avtals- och kommunalrättsliga frågor. Patrik håller regelbundet utbildningar för bl.a. förtroendevalda och tjänstemän om olika frågor med anknytning till kommuner och regioner.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till tjänstepersoner, politiska sekreterare, jurister, förtroendevalda med flera i kommuner och regioner som i sin roll behöver hantera frågeställningar avseende partistöd.

Innehåll

Under utbildningen går vi igenom:

  • Vad är partistöd, vem kan få och vilka villkor gäller?
  • Vad säger juridiken och rättsfallen?
  • Får kommuner och regioner lämna partistöd och vad får det användas till?
  • Vad innebär redovisningsskyldigheten och vad är en granskningsrapport?
  • Politiska sekreterare och ungdomspartier – vad gäller?
  • Kan partistödet skickas vidare av partierna själva?
  • Vad gäller om det blir mindre mandat för ett parti?

Klicka på videon för att provtitta.

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Kommunal ekonomi för förtroendevalda

Utbildare: Aleksandra Nattlund Palmén
Längd: 2 h, 30 min
Som förtroendevald är det viktigt att du förstår hur den kommunala ekonomin sköts samt hur budget, bokslut och revision hänger ihop och fungerar. I de flesta av landets kommuner är kommunen själv den största arbetsgivaren. De allra flesta kommuninvånare berörs på flera sätt av hur kommunen utövar sitt uppdrag. Fullmäktige är ytterst ansvariga för hur kommunens ekonomi sköts, men kommunens budgethantering omfattas av en rad regleringar.

Beställ »

Erfarenheter från Ukrainakriget; viktiga slutsatser för kommun och region

Längd: 56 min
Utbildare: Patrik Thomé
Militära och civila erfarenheter från Ukrainakriget analyseras och vi tar fasta på slutsatser som svenska kommuner bör dra, och som påverkar deras planering och förberedelse för kris och krig. Det finns både likheter och skillnader mellan Sverige och Ukraina, vilket i hög grad påverkar hur de båda länderna kan hantera kris och krig. Den här föreläsningen ger många konkreta råd till kommunerna om vad de behöver tänka på i sin beredskapsplanering.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.