Search

En inspelad utbildning från Piku

Tillit – en lämplig utgångspunkt för styrning och ledning?

thomas andersson och lisa björk

Tillitsbaserat ledarskap ur ett nytt perspektiv

Tillitsbaserad styrning har fått spridning inom många kommuner och regioner. Men tillit är inte någonting som kan styras fram, skriver sex forskare i arbetsvetenskap och företagsekonomi i en  SNS-rapport. Tillit är viktigt men det är inte någon styrfilosofi.

Många av välfärdens organisationer har problem med sjuktal, arbetsbelastning och arbetsmiljö. Samtidigt behöver de kunna locka nya och behålla befintliga medarbetare. Förväntningarna är därför stora på att så kallad Tillitsbaserad styrning och ledning kan vara rätt väg framåt. Men kan tillit styras och beordras fram?

Tillit, professionellt omdöme inom en yrkeskår, socialt ansvar, systemsyn med mera är positiva värden men de adresserar inte den komplexitet som präglar offentliga organisationer, menar forskarna bakom rapporten.

Om tillit är lösningen, så måste tillitsbrist vara problemet. Men om det är andra problem, såsom otillräcklig bemanning, kan snarare tillitsbaserad ledning och styrning ge ett dumpande ledarskap som ger medarbetarna omöjliga uppgifter under parollen ’tillit’.

Forskarna vänder på perspektivet: Organisationer bör jobba mot målet att skapa tillit och att tillit snarare är ett resultat av ändamålsenlig styrning. Tillit behöver skapas, utvecklas och förtjänas, snarare än att paketeras, beordras och ges i uppdrag.

thomas andersson och lisa björk

Thomas Andersson är professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde med intresse för medarbetarskap, ledarskap, ledarskapsutbildning, identitet, organisationskultur och professioner.

Lisa Björk är fil.dr i arbetsvetenskap och docent vid Göteborgs universitet och utvecklingsledare i organisation och ledarskap vid Institutet för stressmedicin, Västra Götalandsregionen.

Målgrupp

Föreläsningen vänder sig till dig som är förtroendevald, chef eller har en ledarroll i kommuner och regioner.

Innehåll

Under föreläsningen tar vi upp följande:

  • Är tillit en lämplig – eller ens möjlig – utgångspunkt för styrning och ledning?
  • Vad säger forskningen? Resultat och slutsatser
  • Relationsorienterad professionalism och utvecklat medarbetarskap
  • Betydelsen av strategiska ledning
  • Vad krävs för att skapa och upprätthålla tillförlitliga välfärdsorganisationer?
  • Tillförlitlig styrning och organisering – ett alternativt synsätt
Välkommen med din beställning!

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Inga extra kostnader tillkommer!

Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Sigvard Persson

Att möta människor med psykiatriska diagnoser

Längd: 2 tim 30 min
Utbildare: Sigvard Persson
Depressioner, ångest och andra psykiska sjukdomar ökar i samhället. Hur kan du förhålla dig på ett sätt som förmedlar trygghet och som skapar ett bra och utvecklande möte, både för dig och för den drabbade?

Beställ »
Lars JO Larsson, ledarutbildning bas i Malmö

Jobbiga samtal med jobbiga typer

Längd: 2 tim
Utbildare: Lars JO Larsson
Alla har vi stött på den där typen som sätter käppar i hjulet. Vad är det som gör att en människa uppfattas som besvärlig? Hur ska man samarbeta med en sådan person?

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.