Annika Staaf

Nya regler mot våld och hedersrelaterade handlingar som drabbar barn

Uppdatera dig på kommande regeländringar under 2022

med Annika Staaf

Just nu förbereds lagändringar som ska förhindra att barn utsätts för hedersvåld eller bevittnar våld i nära relationer. Vet du vad som förändras och hur ditt arbete kommer att påverkas? Välkommen på livesändning om just detta!

Tidigare i år har det införts nya regler i Brottsbalken gällande hedersmotiv, barnäktenskapsbrott och utreseförbud. Nu förbereder riksdagen ytterligare lagändringar med syftet att kriminalisera hedersvåld, efter utredningen ”Ett särskilt hedersbrott” (SOU 2020:57). Utredningen föreslår även att straffskärpningar av grova fridsbrott och kontaktförbud ska träda i kraft den 1 januari 2022.

I augusti 2022 ändras dessutom skrivningarna i skolans läroplaner avseende hedersvåld och annat förtryck i ett försök att förstärka skyddet mot att sådana brott drabbar fler barn.

Du som jobbar i skola eller socialtjänst måste med andra ord hänga med i flera förändringar under 2022. Välkommen att uppdatera dig med denna livesändning! Vi går igenom förändringarna i lagstiftningen, hur de påverkar ditt arbete och hur de kan hjälpa dig förhindra att fler barn far illa. Vi diskuterar även de ökande kraven på samverkan mellan framför allt skola (inklusive elevhälsa) och socialtjänst.

Anmäl dig direkt så ses vi online den 5 maj!

Utbildare

Annika Staaf är universitetslektor, jur kand och fil dr i rättssociologi samt docent i socialt arbete, inriktning rättsvetenskap vid Fakulteten för Hälsa och samhälle, Malmö Universitet. Hon har flerårig undervisningserfarenhet i förvaltningsrätt, särskilt socialrätt och hälso- och sjukvårdsrätt, men även i mänskliga rättigheter och offentligrättsliga principer vid flera lärosäten och på olika myndigheter.

Annika Staaf

Utbildningen är för personal i skola och fritidshem, personal i socialtjänsten som arbetar med barn och ungdomar samt förtroendevalda beslutsfattare i berörda nämnder.

Under utbildningen går vi igenom:

  • Vilka är de juridiska utgångspunkterna för hedersvåld, hedersrelaterade handlingar och barn som bevitttnat våld i nära relationer?
  • Hur ser det nya regelsystemet ut som kommer i augusti 2022?
  • Hur berörs skola och socialtjänst? – hur påverkas arbetet?
  • Tillämpning och praxis av bestämmelserna – vad säger rättsfallen/praxis?

Vi tar även tid för frågeställningar från dig som deltar.

Praktiska detaljer

Välkommen med din anmälan! Utbildningen är den 5 maj kl. 9:00-12:00. Priset är 2600 kr (exkl moms) per deltagare och faktureras efter anmälan. Anmälan är bindande, men utse gärna en ersättare om du får förhinder.

Du får inloggning dagen före sändning och är med via din egen dator. Vi sänder utbildningen i en sluten grupp på Youtube, så du behöver ha en stabil internetuppkoppling. Vi har en tekniker på plats som ser till att sändningen håller hög kvalité.

Observera att priset avser en användarlicens till utbildningen, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.

För mer information:

Kontakta vår utbildningssamordnare Marie-Louise Frisk.
marie-louise.frisk@piku.se
+46 734 20 20 29

Datum

maj 05 2022

Tid

09:00 - 12:00

Kostnad

2,600.00kr

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.