Search

En inspelad utbildning från Piku

Delegation och beslutsfattande i kommuner

Utbildning om att delegera rätten att fatta beslut till enskilda förtroendevalda och till anställda.

Allt beslutsfattande i kommuner och regioner utgår från fullmäktige eller nämnd. Av praktiska skäl är det möjligt att delegera rätten att fatta beslut till enskilda förtroendevalda och till anställda. Något som fått allt större omfång och utvecklats mycket under de senaste åren.

Genom denna utbildning lär du dig vad som kan delegeras respektive vad som inte kan delegeras och hur detta formellt och juridiskt regleras samt vilka beslut som måste till för att en delegation ska bli rättsligt gällande. 

  • Hur fungerar bestämmelserna om att särskilt anslå ett delegationsbeslut?
  • Hur kan en delegationsordning utformas?
  • Vilka effekter får det om ett beslut fattas utan delegation?
  • Hur är det med vidaredelegering?
  • Vad är det och vad gäller?
Patrik Kastberg

Patrik Kastberg är biträdande chefsjurist på Region Skåne och arbetar särskilt med avtals- och kommunalrättsliga frågor. Patrik håller regelbundet utbildningar för bl.a. förtroendevalda och tjänstemän om olika frågor med anknytning till kommuner och regioner. Patrik är författare till böckerna ”Kommunala aktiebolag – en handbok” och ”Kommunallagen – en kommentar” och har skrivit en rad artiklar inom det kommunalrättsliga området.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till tjänstepersoner, handläggare, jurister, förtroendevalda med flera i kommuner och regioner som i sin roll behöver hantera frågeställningar avseende delegation och beslutsfattande.

Innehåll

Under utbildningen går vi igenom:

  • Till vem kan delegation ske?
  • Hur kan en delegationsordning utformas?
  • Vad kan och vad kan inte delegeras?
  • Vad skiljer en delegation från en fullmakt?
  • Vad skiljer en delegation från en verkställighet?
  • Är det möjligt att återkalla en delegation?
  • Vad gäller för beslut som tas utan delegation?
  • Vad är vidaredelegering? – vad gäller kring detta?
  • Vad innebär förbudet mot blandad delegation?
  • Ska delegationsbesluten redovisas? – hur och när i så fall?
  • Kan ett delegationsbeslut överklagas? – vad gäller kring detta?

Klicka på videon för att provtitta.

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Beredskapspaketet

Kommunen har till uppgift att etablera och upprätthålla ett fungerande samarbete mellan en mängd olika aktörer som ska samverka i händelse av kriser eller krig. Därtill ska kommunen också planera för att upprätthålla verksamhet som är viktig för totalförsvaret, det vill säga kommunens samhällsviktiga och lagstadgade verksamheter. Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift.

Beställ »

Trygghet utan tvång

Längd: Kommer snart
Utbildare: Linda Larsson
I denna utbildning får du lära dig hur du går från en otillåten och olaglig tvångsåtgärd och i stället genom pedagogisk planering skapar en tillåten och laglig skyddsåtgärd.

Beställ »

Kommunen – i händelse av kris och krig

Längd: 1 tim, 30 min
Utbildare: Patrik Thomé
Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift. I många kommuner har man anställt nya personer som ska axla detta ansvar, och det är viktigt att de får tillgång till kunskapen och informationen som uppdraget kräver.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.