Search

En inspelad utbildning från Piku

Socialstyrelsens krav på kompetenshöjning inom LSS

Annika Staaf

Kom igång med kompetenslyftet!

Denna utbildning stödjer Svensk Standard.

I en rapport från slutet av mars 2021 slår Socialstyrelsen fast att det krävs ett grundligt kompetenslyft för personal som jobbar inom LSS-verksamheter. Sätt i gång utvecklingsarbetet med denna inspelade utbildning!

Personal vid LSS-boenden behöver kunna förstå och analysera komplexa frågeställningar som inte sällan berör människor som har svårt att göra sin röst och vilja hörd. Ändå pekar Socialstyrelsens rapport på stora brister i personalens kompetensnivå, särskilt vad gäller kunskap om aktuell lagstiftning, regelverk och kommunikation. Socialstyrelsen ställer skarpa krav på ökad kompetens och utbildning, krav som enligt rapporten kommer att följas upp. Det är därför hög tid att LSS-boenden höjer personalens kompetens.

För att komma i gång med kompetensutvecklingen är du välkommen att ta del av denna onlineutbildning som ger en god översikt över socialtjänstens olika delar med fokus på LSS. Annika Staaf går bland annat igenom principen om barnets bästa, våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter, Europakonventionens påverkan på LSS-verksamheter i Sverige samt relevanta regler om dokumentation och sekretess. Annika presenterar även några intressanta domar och JO-beslut på området.

Denna utbildning är inspelad våren 2021.

Annika Staaf

Annika Staaf är jur. kand. och fil. dr. i rättssociologi samt docent i socialt arbete, inriktning rättsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon har en flerårig undervisningserfarenhet i förvaltningsrätt, särskilt socialrätt och hälso- och sjukvårdsrätt, men även i mänskliga rättigheter och offentligrättsliga principer vid flera lärosäten och på olika myndigheter. Hon har författat ett flertal läroböcker och vetenskapliga artiklar i ämnena förvaltningsrätt, särskilt socialrätt, mänskliga rättigheter och kriminalvårdsrätt. 

Innehåll

Under utbildningen går vi bland annat igenom:

  • en översikt av hur vårt regelsystem är organiserat och hur man finner vägledning i domar och andra beslut
  • den praktiska innebörden i grundläggande principer inom grundlagen, LSS och Socialtjänstlagen: självbestämmande och integritet och barnets bästa
  • övriga bestämmelser inom LSS och SoL av betydelse för anställda vid boenden
  • annan relevant lagstiftning, exempelvis hälso- och sjukvårdsrätt, patientsäkerhet och kort om psykiatrisk tvångsvård
  • handläggning av ärenden och dokumentation
  • de sekretessregler som personal inom LSS-boenden har att förhålla sig till (TF, OSL och OSF’)

Bakgrund till utbildningen

Socialstyrelsens rapport är resultatet av ett uppdrag som myndigheten fått av Regeringen som vill ha en kartläggning av kompetensen hos personal inom LSS. Rapporten visar bland annat att endast 38 % av den tillsvidareanställda personalen har den utbildning som behövs. Detta trots att Socialstyrelsen i sina allmänna råd redan 2014 påtalade vikten av kompetens och att personalen har utbildning för sitt arbete.

Socialstyrelsen påtalar också att det råder brist på tillgången till kompetensutveckling och att insatserna på området är otillräckliga. Enligt Socialstyrelsen medför detta också risk för tvångs- och begränsningsåtgärder. Socialstyrelsen planerar att följa upp rapporten och se om kraven har efterföljts och gjort skillnad för kompetensen hos Sveriges LSS-personal. Läs rapporten här.

Klicka på videon för att provtitta.

Välkommen med din beställning!

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Inga extra kostnader tillkommer!

Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Monica Fallesen

Grundkurs i Evidensbaserad praktik

Längd: 3 tim 5 min
Utbildare: Monica Fallesen
Idag arbetar många verksamheter fortfarande efter ”gammal” kunskap. Det finns en föreställning om att det är svårt att arbeta utifrån en evidensbaserad praktik och att det inte finns tillräckligt med forskningsunderlag

Beställ »
Annika Staaf

Sammanhållen dokumentation för LSS och äldreomsorg

Längd: 2 tim 30 min
Utbildare: Annika Staaf
Den 1 januari 2023 trädde lagen (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation i kraft, som berör socialtjänstens verksamheter som har hand om äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Du som arbetar i dessa verksamheter behöver uppdatera dig på den nya lagen – och det gör du enklast med denna livesända utbildning från Piku!

Beställ »
Emelie Wejdin

Välfärdsteknik i LSS-verksamheter

Längd: 1 tim 40 min
Utbildare: Emelie Wejdin
Brukare inom LSS ska ha samma möjligheter som alla andra att vara aktiva samhällsmedborgare och utvecklas på sina villkor. Mölndals stads vård och omsorg, som nyligen nominerats till European Service Award, är ett utmärkt exempel på hur detta kan se ut i praktiken. Lyssna och inspireras av hur Mölndal jobbar med digitalisering, demokrati och gemenskap, på denna inspelade föreläsning!

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.