En inspelad utbildning från Piku

Kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete

Kommunerna har en central roll i det brottsförebyggande arbetet, men mycket sker på frivillig grund. Sommaren 2021 kom betänkandet Kommuner Mot Brott, med förslag på att kommunernas ansvar ska bli lagstadgat. Ta reda på mer med denna inspelade föreläsning ledd av regeringens särskilde utredare!

Hösten 2019 tillsatte regeringen en utredning som har haft till uppgift att undersöka kommunernas brottsförebyggande arbete. Utredningen är klar och betänkandet Kommuner mot brott (SOU 2021:49) är överlämnat till Justitieministern, med förslag på stora förändringar.

Utredningen föreslår bl.a. en tvingande lagstiftning för kommunerna att arbeta brottsförebyggande samt tar upp hur detta ska ske och utformas. Den påtalar även kommunens helhetsansvar och pekar då på att t.ex. socialtjänst, skola och samhällsplanering har viktiga roller i det brottsförebyggande arbetet. Förslagen ses som en del i regeringens 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder mot gängkriminalitet.

Vi kan stolt presentera regeringens särskilda utredare Ann-Sofie Hermansson som utbildare på denna digitala föreläsning. Välkommen att beställa föreläsningen och förbereda er på kommunernas nya ansvar mot brottslighet! 

Utbildningen är inspelad hösten 2021.

Kommuner mot brott Ann-Sofie Hermansson

Ann-Sofie Hermansson var regeringens särskilda utredare för utredningen om kommunernas brottsförebyggande ansvar. Hon har även varit ordförande i kommunstyrelsen i Göteborgs stad och ombudsman för Socialdemokraterna i Europaparlamentet samt har arbetat i Regeringskansliet för Mona Sahlin.

Målgrupp

Utbildningen är till för chefer, handläggare, jurister och förtroendevalda i brottsförebyggande råd, kommunstyrelsen, socialnämnden, BUN, samhällsplaneringsnämnd samt poliser och berörda inom Länsstyrelserna.

Innehåll

På föreläsningen går Ann-Sofie Hermansson igenom utredningens viktigaste punkter och förslag om lagstiftning om kommunalt ansvar för brottsförebyggande arbetet. 

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

Beredskapspaketet

Kommunen har till uppgift att etablera och upprätthålla ett fungerande samarbete mellan en mängd olika aktörer som ska samverka i händelse av kriser eller krig. Därtill ska kommunen också planera för att upprätthålla verksamhet som är viktig för totalförsvaret, det vill säga kommunens samhällsviktiga och lagstadgade verksamheter. Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift.

Beställ »

Trygghet utan tvång

Längd: Kommer snart
Utbildare: Linda Larsson
I denna utbildning får du lära dig hur du går från en otillåten och olaglig tvångsåtgärd och i stället genom pedagogisk planering skapar en tillåten och laglig skyddsåtgärd.

Beställ »

Kommunen – i händelse av kris och krig

Längd: 1 tim, 30 min
Utbildare: Patrik Thomé
Att arbeta med eller ansvara för säkerhet och beredskap i en kommun är med andra ord en komplex uppgift. I många kommuner har man anställt nya personer som ska axla detta ansvar, och det är viktigt att de får tillgång till kunskapen och informationen som uppdraget kräver.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.