En inspelad utbildning från Piku

Äldre och alkoholmissbruk

Ewa-Karin Ottosson

Om missbruksproblematik och vad som kan göras

Alkoholmissbruk bland äldre är ett seglivat problem som visar tecken på att fortsätta, med allvarliga konsekvenser för både individer, familjer och samhället.

De senaste 20 åren har synen på alkohol blivit friare och lett till en mer alkoholliberal miljö som tyvärr underlättar för den som har beroendeproblematik att fortsätta med sitt missbruk. Pandemin har dessutom förvärrat situationen då ännu fler äldre än tidigare har varit isolerade från vänner och familj.

Denna föreläsning med Ewa-Karin Ottosson tar grepp om missbruksproblematik hos äldre människor med syftet att öka kunskapen om problemets grund och utveckling, samt vilken sorts stöd som borde ges till äldre med missbruk.

Ewa-Karin Ottosson

Ewa-Karin Ottoson är leg. sjuksköterska och KBT-terapeut. Hon är en engagerad, kunnig samt medryckande utbildare som har ett enkelt och tydligt språk. Ewa-Karin har lång erfarenhet av att arbeta med människor i olika organisationer, regioner och kommunal verksamhet och hon har erfarenhet av mycket svåra samtalssituationer från kriser till rena coachningssessioner.

Innehåll

På utbildningen går vi igenom:

  • Rutiner och samarbete i äldreomsorg och socialförvaltning
  • Grundläggande kunskaper om missbruk
  • Missbruksproblematik hos äldre personer – vad utmärker detta och hur upptäcker vi det?
  • Svårigheter vid stöd till äldre personer med missbruk
  • Ett rehabiliterande och stödjande förhållningssätt – arbetsmetoder
  • Etiska dilemman
  • Psykisk ohälsa och missbruk
Välkommen med din beställning!

Pris: 1500 kr (exkl moms) per deltagare. Inga extra kostnader tillkommer!

Observera att ubildningslicensen är personlig och inte får delas med någon annan.

Så fungerar det:

När du beställer en inspelad Piku-utbildning skickar vi dig en inloggning till vår digitala utbildningsplattform till din e-post. Du har tillgång till utbildningen i 3 månader från att inbjudan till utbildningsplattformen skickats ut och kan gå den hur många gånger du vill under denna period. På de allra flesta av våra utbildningar kan du välja att ladda ned ett diplom när du är klar.

Fler inspelade utbildningar för dig:

förskola

Förskolepaketet

Att vara chef, teamledare eller medarbetare i dagens förskola handlar om så mycket mer än pedagogik och barns utveckling. Du är inte bara pedagog i barngruppen utan ska också dokumentera, planera, kvalitetssäkra och kanske även leda ditt team. Förskolepaketet är en smidig och prisvärd utbildningslösning för dig som jobbar i förskola och vill bredda din kompetens.

Beställ »
Patrik Kastberg

Kommunernas relation till näringslivet

Längd: 2 tim 30 min
Utbildare: Patrik Kastberg
Hur bör kommuner agera när de samverkar med näringslivet i den egna kommunen? När får kommuner bedriva näringsverksamhet och vad ska kommunerna särskilt tänka på i dessa situationer? Det och flera andra frågor får du svar på i denna föreläsning om kommunernas relation till näringslivet!

Beställ »
Annika Staaf

Socialrätt för politiker

Längd: 3 tim
Utbildare: Annika Staaf
Är du nyvald politiker i socialnämnden? Då behöver du ha koll på lagstiftning som styr ditt ansvarsområde, och vilket ansvar som nämnd, presidium och ordförande har. Denna utbildning täcker in både befintlig, ny och kommande lagstiftning.

Beställ »

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.