Ann Rosenqvist

Utbildningsdag om dödsboanmälningar

Specialdesignad utbildning om kommunens ansvar vid dödsboanmälningar

med Ann Rosenqvist

Socialnämnden är ansvarig för att upprätta dödsboanmälan. Men vad är det som ska undersökas innan beslut om en dödsboanmälan kan lämnas? Denna och flera andra viktiga frågor gällande dödsboanmälningar ska vi fokusera på under denna specialdesignade utbildningsdag. Välkommen att delta i Malmö eller digitalt!

I praktiken är det oftast en tjänsteman som med socialnämndens godkännande avgör om kriterierna för en dödsboanmälan är uppfyllda. Uppdraget att handlägga denna typ av ärende ges ofta utan någon utbildning alls. Men det är ett viktigt och komplext uppdrag som kräver rätt kompetens!

Syftet med denna utbildningsdag är att informera om lagstiftning som styr kommunens ansvar vid dödsfall samt det praktiska arbetet. Vi djupdyker exempelvis i grundläggande bestämmelser om vem som är dödsbodelägare, tillfällig dödsboförvaltning, ekonomiskt bistånd till begravning samt hur man förfar när det blir aktuellt med dödsboanmälan. Metod, handläggning och dokumentation.

Det här är den kompletta utbildningen för dig som är handläggare av dödsboanmälningar, oavsett hur ny eller invand du är i din roll. Ann Rosenqvist är en av landets absoluta experter på området och förutom en mycket bra utbildning får du ett gediget kursmaterial som är en god hjälp i ditt fortsatta arbete.

Välkommen med din anmälan så ses vi online eller i Malmö den 21 september!

Utbildare

Ann Rosenqvist är jur kand och har specialiserat sig på dödsboanmälningar och de frågeställningar som hänger samman med just detta såväl juridiskt som praktiskt. Hon har mångårig erfarenhet inom verksamhetsområdet och återvänder nu till Piku för att hålla i denna uppskattade utbildningsdag.

Ann Rosenqvist

Utbildningen är till för handläggare av dödsboanmälningar, arbetsledare och andra som kommer i kontakt med frågorna.

Under utbildningen går vi igenom:

 • Kommunernas skyldigheter när någon avlider
 • Att ordna begravning
 • Att tillfälligt förvalta
 • Att ge ekonomiskt bistånd
 • Att upprätta en dödsboanmälan
 • Vad är dödsbo och vem är dödsbodelägare
 • Dödsbodelägare
 • Tillgångar
 • Försäkringar
 • Skulder
 • Praktiska upplysningar
 • Det praktiska arbetet med dödsboanmälningar
 • Frågestund och diskussion

Praktiska detaljer

Anmälan är bindande, men utse gärna en ersättare om du får förhinder och inte kan delta.

För dig som deltar digitalt:
Du får inloggning dagen före sändning och är med via din egen dator. Vi sänder utbildningen i en sluten grupp på Youtube, så du behöver ha en stabil internetuppkoppling. Vi har en tekniker på plats som ser till att sändningen håller hög kvalité. Observera att priset avser en användarlicens till utbildningen, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.

För mer information:

Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094

Anmäl dig här

Date

21 Sep 2023
Expired!

Time

09:00 - 16:00

Cost

3400-3700 kr
Category

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.