Mötesregler i nämnd och bolag
Halvdagsutbildning för förtroendevalda
Som ledamot eller ersättare i kommunens nämnder och bolag behöver man ha en god kännedom om mötesregler som styrs av lagar och andra dokument, så att alla beslut blir giltiga och tydliga. Välkommen på utbildning i mötesregler för dig som är förtroendevald!
Mycket av den politiska styrningen sker i formella och informella möten. Oavsett vilket måste underlag och fattade beslut vara entydiga och förståeliga för medborgarna. Dessutom måste besluten vara rättsligt giltiga så att möten och beslut inte behöver tas om.
Det här är en digital intensivutbildning (halvdag) för dig som är ledamot eller ersättare i kommunens nämnder eller bolag. Efter utbildningen kommer du att bli säkrare i din roll som ledamot eller ersättare och kan bidra till att ni får en god disciplin på era mötena, som då också blir effektivare. Samarbetet med tjänstepersonerna kommer också att bli bättre, och för allmänheten blir den politiska styrningen tydligare.
Utbildningen ges i föreläsningsform med möjlighet att ställa frågor under tiden.
Välkommen med din anmälan så ses vi online den 14 januari!
- När? 14 januari kl. 13.00 - 16.30
- Var? Livesänt
- Pris: 1000 kr eller 9900 kr för hela enheten/nämnden
- Sista anmälningsdag: 15 december
Avgiften är från 9 december rabatterad med 50-80% eftersom det kan förekomma korta omtagningar under inspelningen av kursen. Men i övrigt får du en kvalitativ utbildning med användbart utbildningsmaterial – precis som vanligt! (Har du gjort anmälan före 9 december gäller ursprungligt pris vid anmälningstillfället.)Läs mer här!
Jan Sandberg har jobbat hela sitt liv i, och i gränslandet mellan, politik, media och intresseorganisationer. Han har varit riksdagsledamot, ledare i större intresseorganisationer samt innehaft en mängd förtroendeuppdrag i kommuner och regioner.
Utbildningen är gjord för ny- och omvalda förtroendevalda i kommun, men intresserade tjänstepersoner är förstås också välkomna att delta.
Planering
- Ordförandes roll vid kallelse och föredragningslista
- Årsplanering
- Vad ska en förtroendevald tänka på om kallelse, protokoll eller föredragning av tjänsteperson innehåller uppgifter som omfattas av sekretess
Genomförande
- Ordförandens roll på sammanträdet
- Beslutsförhet
- Ledamöter och ersättare – hur fungerar det?
- Talarlista, talarordning
- Olika typer av yrkanden
- Bifall/avslag
- Ändring
- Tillägg
- Återremiss inklusive motivering
- Bordläggning
- Minoritetsåterremiss i KF (specialregel)
- Jäv
- Propositionsordning
- Röstplikt, omröstningsregler
- Olika beslutsformer
- Registrering av beslut
- Protokoll
- Minnesanteckningar
- Reservation
- Särskilt yttrande
- Justering
- Expediering – uppföljning
Efter sammanträdet
- Protokoll och justering.
- Överklagande av kommunala beslut enligt KL eller FL
- Ledamöternas egna ansvar
Vi rekommenderar att du under kursen har tillgång till KL och FL, i utskriftsform eller via din mobil/dator (www.lagrummet.se). Utbildarens ppt-material får du via mail efter kursen.
För mer information:
Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094
Observera att priset avser en användarlicens till utbildningen, för en person. Om vi noterar att fler än en person använder samma licens för att se utbildningen debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra deltagare.
Date
- 14 Jan 2025
Time
- 13:00 - 16:30
Cost
- 1000 kr/person eller 9900 kr för hela enheten/nämnden
Location
Online