Annika Staaf

Masskyddsdirektivet

Konsekvenser av de kommande lagändringarna

med Annika Staaf

Den 1 juli 2022 kan flera förändringar i lagen om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA, 1994:137) träda i kraft. Vad blir de praktiska konsekvenserna av detta för dig som jobbar med personer som söker skydd under masskyddsdirektivet?

Ändringarna i LMA är bl.a. tänkta att åstadkomma en jämnare fördelning över landet, av boendeplatser för skyddsbehövande som kommer till Sverige med stöd av EU:s massflyktsdirektiv. I anslutning till dessa förändringar kommer även ersättningssystemet att regleras så att kommuner får ersättning för det arbete som åligger dem enligt de nya bestämmelserna.

Denna utbildning ger dig som politiker eller tjänsteperson möjligheten att ta del av de mera betydelsefulla ändringarna och förslagen till ändringar under senare tid samt hur de praktiskt påverkar arbetet i din kommun. Vi tar även hur ni kan söka mer information om tolkning och tillämpning av olika rättsliga förändringar i framtiden. Välkommen med din anmälan!

Utbildare

Annika Staaf är jur. kand., fil. dr. i rättssociologi, universitetslektor och docent i rättsvetenskap vid institutionen för socialt arbete, Linnéuniversitetet samt verksamhetsledare för rättsvetenskapligt centrum. Affilierad till Alice Salomon Hochschule, Berlin, Tyskland. Hon har flerårig undervisningserfarenhet inom offentlig rätt, särskilt socialrätt, men även i mänskliga rättigheter vid lärosäten och myndigheter. Hon har även författat läroböcker och vetenskapliga artiklar i ämnena förvaltningsrätt, särskilt socialrätt, mänskliga rättigheter och kriminalvårdsrätt.

Annika Staaf

Politiker och personal inom socialtjänst och andra verksamma tjänstepersoner som kommer i kontakt med frågor om skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet.

Under föreläsningen går vi igenom:

  • Introduktion om massflyktsdirektivet
  • Ändringar i LMA och även regler om hälso- och sjukvård för asylsökande m.fl.
  • Ersättning för kommunerna. Vad säger bestämmelserna?
  • Kort sammanfattning och frågestund

Praktiska detaljer

Anmälan är bindande, men utse gärna en ersättare om du får förhinder och inte kan delta.

Du får inloggning dagen före sändning och är med via din egen dator. Vi sänder utbildningen i en sluten grupp på Youtube, så du behöver ha en stabil internetuppkoppling. Vi har en tekniker på plats som ser till att sändningen håller hög kvalité.

Observera att priset avser en användarlicens till utbildningen, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.

För mer information:

Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094

Datum

sep 01 2022

Tid

09:00 - 11:00

Kostnad

2,600.00kr

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.