Ny lagstiftning om dricksvattnet

Om EU:s dricksvattendirektiv i svensk lag

med regeringens särskilde utredare Anders Bengtsson
Vattnet är vårt viktigaste livsmedel. Nu kommer förslag på lagförändringar gällande Sveriges dricksvatten – välkommen på livesändning med utredaren Anders Bengtsson!

Under 2020 beslutade EU om ett nytt dricksvattendirektiv som ska säkra dricksvattenkvaliteten och dricksvattenförsörjningen för framtida generationer. Mot bakgrund av detta beslutade regeringen den 1 juli 2020 att tillsätta en utredning om Sveriges genomförande av direktivet, och den 15 oktober överlämnades utredningens betänkande till regeringen.

Betänkandet innehåller förslag om flera ändringar i svenska lagar och förordningar för att det nya dricksvattendirektivet ska kunna införas som svensk lagstiftning. Nu kan du uppdatera dig på utredningens förslag med denna livesändning, ledd av ingen mindre än regeringens särskilde utredare Anders Bengtsson! Anmäl dig direkt så ses vi online den 3 december.

Utbildare

Anders Bengtsson är regeringens särskilde utredare av EU:s dricksvattendirektiv i svensk lagstiftning. Han är även f.d. chefsrådman vid Mark- och Miljödomstolen i Växjö.
Utbildningen är högaktuell för chefer, verksamhetsansvariga och handläggare inom VA-bolag, VA-enheter, tekniska nämnder, samhällsplaneringsnämnder, miljö och hälsoskyddsnämnder, VA-verk, Länsstyrelser samt förtroendevalda. Frågan är av vikt även för kommunledningen.

Under utbildningen går vi igenom:

  • Skärpta bestämmelser om dricksvattenkvalitet och ökad tillgång till dricksvatten
  • Nya regler för material som kommer i kontakt med dricksvatten.
  • Förbättrad information till allmänheten.
  • Obligatorisk riskbedömning och riskbaserad metod för dricksvatten – säkerheten som omfattar hela kedjan från avrinningsområde, uttag, beredning, lagring och distribution av vatten till tappkranen.
  • Krav på förbättrade åtgärder i syfte att förebygga risker och skadeverkningar.

Praktiska detaljer

Välkommen med din anmälan! Föreläsningen livesänds den 3 december kl. 10:30-12:00. Priset är 2200 kr (exkl moms) per deltagare och faktureras efter anmälan. Anmälan är bindande, men utse gärna en ersättare om du får förhinder.
Du får inloggning dagen före sändning och är med via din egen dator. Vi sänder utbildningen i en sluten grupp på Youtube, så du behöver ha en stabil internetuppkoppling. Vi har en tekniker på plats som ser till att sändningen håller hög kvalité.
Observera att priset avser en användarlicens till utbildningen, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.

För mer information:

Kontakta vår utbildningssamordnare Marie-Louise Frisk.
marie-louise.frisk@piku.se
+46 734 20 20 29

Datum

dec 03 2021
Expired!

Tid

10:30 - 12:00

Kostnad

2,200.00kr

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.