Eleonor Schütt livsmedelshygien äldreomsorg

Bra mat för äldre

Specialinriktning mot äldreomsorgen

med Eleonor Schütt

Kosten påverkar oss både fysiskt och psykiskt och det stämmer även för äldre människor. Ändå finns det alltför många inom äldreomsorgen som inte får den näringsrika och goda mat de förtjänar. Välkommen till denna livesända utbildning om att främja aptiten och sätta guldkant på vardagen för era äldre!

Maten har stor betydelse för det fysiska, psykiska och inte minst för välbefinnandet hos alla människor och särskilt äldre. God mat lagad av fina råvaror är nyckeln till matlust och måltidsglädje. Men att arbeta med måltider för äldre är så mycket mer. Det finns många sätt att stimulera aptiten och sinnena genom presentation, doft och smak, även för människor som t.ex. fått försvagat luktsinne på äldre dar.

Vad är egentligen en lagom portion för olika människor? Hur kan personalen vara ett stöd vid planering av matinköp? Vad behöver man uppmärksamma för att minska risken för fel kost eller undernäring? Hur lockar man fram aptiten hos någon som tappat matlusten? På denna utbildning går vi igenom hur du och din arbetsplats kan arbeta för att servera mat som både är näringsrik och uppskattad av era äldre, med stöd i Livsmedelsverkets råd och riktlinjer. Välkommen med din anmälan så ses vi online! 

Utbildare

Eleonor Schütt är matkonsult och även en mycket uppskattad föreläsare med gedigen erfarenhet av att utbilda och informera om mat och hälsa.

Eleonor Schütt livsmedelshygien äldreomsorg

Utbildningen riktar sig särskilt till dig som är personal inom äldreomsorgen.

Under utbildningen går vi igenom:

  • FAMM – The Five Aspect Meal Model kommer att genomsyra hela föreläsningen, dvs Rummet, Mötet, Produkten, Atmosfären och Styrsystemet.
  • Matglädje för gästen, individens önskemål i centrum
  • Energi och näringsbehov under åldrandet
  • Näring kopplat till livsmedelsval
  • Kort om konstistensanpassad mat
  • Måltidsordning över dygnet, särskilt fokus på mellanmål och nattfastan
  • Måltidsmiljö, dukning, maten på tallriken, kommunikation
  • Hur kan personalen vara ett stöd vid planering av matinköp?
  • Apparna ”MatFröjd” och ”Mat-musik-minnen” som verktyg i ert arbete

Praktiska detaljer

Anmälan är bindande, men utse gärna en ersättare om du får förhinder och inte kan delta.

Du får inloggning dagen före sändning och är med via din egen dator. Vi sänder utbildningen i en sluten grupp på Youtube, så du behöver ha en stabil internetuppkoppling. Vi har en tekniker på plats som ser till att sändningen håller hög kvalité.

Observera att priset avser en användarlicens till utbildningen, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 6 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.

För mer information:

Kontakta Ingrid Haraldsson
ingrid.haraldsson@piku.se
073 3530094

Datum

okt 06 2022

Tid

13:00 - 16:00

Kostnad

2,599.00kr

Få nyheter direkt i din mejl

Här kan du skriva upp dig för att få nyhetsbrev om Pikus kommande utbildningar. Du kan när som helst avregistrera dig eller ändra dina val.